Skip to main content

מסלול הלימודים

מה לומדים?

תוכנית הלימודים בפקולטה להנדסה כימית היא ארבע-שנתית. בוגרי המסלול להנדסה כימית מקבלים תואר "מוסמך למדעים בהנדסה כימית" (BSc) ובוגרי המסלול להנדסה ביוכימית מקבלים תואר "מוסמך למדעים בהנדסה ביוכימית" (BSc), שהוא תואר משותף של הפקולטה שלנו עם הפקולטה לביולוגיה בטכניון.

בשנה הראשונה רוב הלימודים מתרכזים בהקניית ידע מדעי בסיסי, השנתיים הבאות מוקדשות בעיקר ללימודי ההנדסה, והשנה האחרונה מתמקדת בעיקר באינטגרציה של כל מרכיבי המקצוע. בשנתיים האחרונות לוקחים קורסי בחירה מתחומים שונים של ההנדסה הכימית והביוכימית.

מסלול הלימודים

המסלול להנדסה כימית

המסלול להנדסה כימית מתמקד בעיקר בהנדסת תהליך אשר מטרתה תכנון, ביצוע ושיפור של תהליכים מגוונים. הלימודים מקנים ידע רחב עם בסיס מדעי במתמטיקה, כימיה, פיסיקה וביולוגיה ומשלבים מקצועות הנדסיים. הנדסה כימית הינה מקצוע הנדסי יישומי (תואר ארבע-שנתי) אשר מלמד כיצד ליישם ידע מדעי בסיסי רחב על מנת לתכנן מוצרים או תהליכים שימושיים. מהנדסים כימיים עוסקים גם בתהליכים שאינם כימיים, אלא פיסיקליים (שילוב של השניים). במסלול להנדסה כימית ניתן לבחור במהלך הלימודים במגמת התמחות: מערכות תהליכיות, חומרים, טכנולוגיות סביבתיות, מדעי ההנדסה, מיקרו וננו-טכנולוגיות, תהליכים ביוכימיים, והמגמה הכללית.

המסלול להנדסה ביוכימית

ההנדסה הביוכימית משלבת מדעים והנדסה, בדומה למסלול בהנדסה כימית, ומוסיפה דגש חזק על ביולוגיה. המסלול מכשיר את הסטודנטים להיות מהנדסי תהליך עם התמחות נוספת בתהליכים ביולוגיים. במסלול ההנדסה הביו-כימית מקבלים הסטודנטים ידע נוסף והתנסויות נוספות במעבדות בנושאי ביוכימיה מגוונים (מסלולים מטבוליים, גנטיקה, בקרת הביטוי הגנטי, מיקרוביולוגיה, מעבדות ייעודיות, ועוד).

שימו ♥: מסלול ההנדסה הביו-כימית רק מוסיף ואינו גורע. בוגרי המסלול יכולים להשתלב בשוק העבודה כבוגרי מסלול "הנדסה כימית" לכל דבר.

לינק רישום ללימודים

אפשרויות התעסוקה

דרישת השוק כיום למהנדסים כימיים וביוכימיים גדולה ומגוונת ביותר – כל תהליך המתבסס על ייצור וטיפול בחומרים זקוק לבוגרי לימודי הנדסה כימית או ביוכימית כמהנדסי תכנון, תהליך ובקרה. בשנים האחרונות, רבים מבוגרינו מועסקים בתעשיית ההייטק, המיקרו-אלקטרוניקה, הביוטכנולוגיה, המזון, התרופות, החומרים, הפטרוכימיה, תעשיית המחצבים, והתעשיות הביטחוניות בארץ. ההכשרה הרחבה של המהנדס הכימי והביוכימי מאפשרת לעסוק בתחומים לא שגרתיים כגון פתרון בעיות זיהום מים ואוויר, פיתוח מקורות אנרגיה חדשים, התפלת מים, יישום תעשייתי של תהליכים ביו-טכנולוגיים, טיפול בסרטן ועוד.

מהנדסים ביוכימיים ממלאים תפקיד מרכזי בתעשייה הביוכימית והביוטכנולוגית ובתעשיית הנדסת התרופות המתפתחות בקצב מואץ בארץ ובעולם. שילובם של מהנדסים ביוכימיים בתעשיות אלו, דורש הקנייה של ידע בביוכימיה ובביולוגיה מולקולרית במהלך התואר הראשון. מטרת המסלול להנדסה ביוכימית היא להכשיר בוגרים ובוגרות שיוכלו להשתלב ולהוביל את התעשייה הביוכימית וכן שיוכלו להמשיך ללימודים מתקדמים הן במדעי החיים והן בהנדסה כימית. התעשייה בעולם ובישראל מייצרת אלפי מוצרים הדרושים לאדם המודרני, והמהנדסים והמהנדסות היוצאים משערי הפקולטה הם אנשי ונשות מפתח האמונים על תפעול, שיפור, תכנון, ואופטימיזציה של תהליכים רבי-ערך.

ההגדרה "קיימות" מתייחסת לתהליך שיכול להתקיים לאורך זמן ללא שינוי. ישנה הסכמה רחבה כי חיוני לפתח ולהשתמש בתהליכים ומוצרים ברי-קיימא, אשר מציעים דרך לענות על צרכי ההווה מבלי לפגוע בדור העתיד. ההנדסה הכימית והביוכימית עוסקות בתהליכים המדגישים קיימות, ובוגרי הפקולטה מעורבים בפיתוח, יישום ואופטימיזציה של תהליכים ברי קיימא רבים. דוגמאות אחדות לתהליכים בהם מעורבים מהנדסים כימים וביוכימיים: מציאת מקורות אנרגיה חילופיים כגון אנרגית שמש (מתחדשת) כתחליף לנפט (אשר כמותו מוגבלת), תהליכים "ירוקים" אשר ההשפעה שלהם על איכות הסביבה מינימלית והם מציעים התחדשות של הטבע במקום פגיעה בו, ותהליכי מחזור פלסטיק ופסולת.

רבים חולמים לפתח קריירה אשר במסגרתה יוכלו לתרום לבריאות האדם. למשל, לעסוק בהנדסת תרופות או בפיתוח מוצרים לשוק הרפואי. אלו השייכים לקבוצה זו ימצאו שישנן אפשרויות רבות בפקולטה להנדסה כימית. בפקולטה מתקיים מחקר ענף בתחום התרופות, ובנוסף לכך ישנם מחקרים נוספים בתחום אבחון מחלות בעזרת חיישנים לדוגמה ההתקן הנקרא אף אלקטרוני, פיתוח דבקים להדבקת רקמות, ועוד. סטודנטים להנדסה כימית וביוכימית יוכלו להרחיב את השכלתם בנושא דרך לימוד מקצועות בחירה מתאימים בפקולטה להנדסה כימית ולמצוא את עתידם בכיוון חשוב ומרתק זה.

אתם מוזמנים לפנות אלינו על שאלות לגבי הלימודים לתואר ראשון:

גב' אלה כהן, רכזת הוראה והסמכה

ce.ug.ad@technion.ac.il

073-378-2848

חדר 330 בפקולטה

פרופ"ח חבצלת ביאנקופלד, מרכזת לימודי הסמכה

bianco@technion.ac.il

073-378-3588

חדר 363 בפקולטה