שאלות נפוצות ותשובות בנושא הנדסה כימית וביוכימית
מיהו מהנדס תהליך?
מהנדס תהליך הוא מהנדס כימי או מהנדס ביוכימי, בעל יכולת ניתוח ויישום של תהליכים בקנה מידה תעשייתי. ההכשרה הרב תחומית של המהנדס הכימי והביוכימי מאפשרת תעסוקה מגוונת בענפים רבים.
מהו ההבדל בין הנדסה כימית להנדסה ביוכימית?
שני התארים נלמדים במסגרת הפקולטה להנדסה כימית ומכינים את הבוגרים להיות מהנדסי תהליך. המהנדסים הביוכימיים מקבלים התמחות נוספת בביולוגיה ובתהליכים ביולוגיים.
מהו ההבדל בין אפשרויות התעסוקה של מהנדסים הכימיים לבין אפשרויות התעסוקה של מהנדסים ביוכימיים?
מהנדסים כימיים ומהנדסים ביוכימיים יכולים למצוא תעסוקה בכל ענף של ייצור מוצרים. למהנדסים ביוכימיים יש בנוסף ידע נרחב בתהליכים ביולוגיים, המאפשר להם להשתלב בתעשייה הביוכימית והביוטכנולוגית.
מהו ההבדל בין הנדסה כימית לבין כימיה?
כימיה היא מדע המתמקד בהבנת מנגנונים של תגובות כימיות ומבנה של חומרים. התואר בכימיה הוא תלת שנתי ומקנה בסיס מדעי. הנדסה כימית מתמקדת בתהליכי ייצור או שיפור של תהליכים או מוצרים. התואר בהנדסה כימית או ביוכימית הוא ארבע-שנתי ומקנה אפשרויות תעסוקה כמהנדס בתחומים רבים ומגוונים.
מהו ההבדל בין הנדסה כימית להנדסת חומרים?
שני התארים הינם תארים הנדסיים – בהנדסת חומרים מתמקדים בתכונות של חומרים ובתהליכים הקשורים לייצורם. הלימודים בפקולטה להנדסה כימית רחבים יותר ונוגעים גם לתחומים נוספים שאינם אופייניים לחומרים כגון התפלת מים, אנרגיה כימית, ויישומי רפואה.
>> קראו כאן עוד על ההבדלים בין הנדסה כימית והנדסת חומרים.
מהו ההבדל בין הנדסה ביוכימית להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון?
הנדסה ביוכימית מכינה את הבוגרים להיות מהנדסי תהליך ולהשתלב בעבודה בכל סוג של תעשייה. הנדסת ביוטכנולוגיה ומזון מכוונת את הבוגר לתעסוקה בתעשיית הביוטכנולוגיה והמזון.
>> קראו כאן עוד על ההבדלים בין הנדסה ביוכימית והנדסת ביוטכנולוגיה.
היכן ניתן להמשיך לתואר גבוה לאחר שמסיימים תואר ראשון בהנדסה כימית או בהנדסה ביוכימית?
המהנדסים הכימיים והביוכימיים רוכשים ידע נרחב ויכולת יישום רב תחומית, ולכן הם יכולים להתקבל לתואר גבוה במספר רב של פקולטות ומסלולים בארץ ובעולם, ואף מבוקשים מאוד. ישנה תעסוקה רבה למהנדסים כימיים וביוכימיים בישראל בעלי תואר ראשון, ועם זאת רבים מהבוגרים שלנו ממשיכים לתארים גבוהים בפקולטה להנדסה כימית וכן בפקולטות מדע והנדסה של חומרים, ביולוגיה, כימיה, ביוטכנולוגיה ומזון, ביו-רפואה, אזרחית וסביבתית ובתכניות הבין-יחידתיות ננו-טכולוגיה, אנרגיה, פולימרים וגז ונפט.
אני מתעניין/ת בנושא הנדסת תרופות. האם הנדסה כימית או ביוכימית היא בשבילי?
כן. הנדסת תרופות, הידועה גם בשם הנדסה פרמצבטית, היא הנדסה בינתחומית המשלבת תכנים מכימיה, ביולוגיה, ביוטכנולוגיה ותהליך. מי שמתעניין בתחום זה ימצא את עצמו בקלות בפקולטה להנדסה כימית שבה הלימודים מתמקדים בתכנון, אופטימיזציה וניהול של תהליכים באופן כללי וכמובן גם בתהליכים בתחום התרופות. ולראיה, במפעלי התרופות הגדולים בארץ, כמו "תרו", "דקסל" ו-"טבע", רבים מבין העובדים, כולל בדרגים הבכירים, הם בוגרי הפקולטה להנדסה כימית בטכניון. המסלול להנדסה ביוכימית, באופן מיוחד, ייתן הכשרה ממוקדת אף יותר לתחום זה בכך שהוא מרחיב את הידע הביולוגי הקשור קשר הדוק לרבות מהתרופות המודרניות.
אני מתעניין/ת בנושא הנדסת אנרגיה. האם הנדסה כימית או ביוכימית היא בשבילי?
כן. מהנדסי אנרגיה הם בראש וראשונה מהנדסי תהליך, או במילים אחרות: מהנדסי כימיה. אולם, בפקולטה להנדסה כימית הסטודנטים אינם מוגבלים ללימוד תהליכים המתמקדים בתחום האנרגיה בלבד, אלא לומדים מגוון רחב של תהליכים בתחומים שונים. בתום הלימודים בוגרנו יכולים להשתלב בתחומי הנדסת אנרגיה, אך גם משאירים לעצמם דלתות אחרות פתוחות להשתלבות בתעשיות אחרות, אם יבחרו בכך.
דוגמא לחברת סטארטאפ מתחום האנרגיה, שאחד המייסדים שלה הינו פרופ' גידי גרדר מהפקולטה שלנו, היא חברת H2Pro. חברה זו מפתחת שיטת אלקטרוליזה חדשנית, יעילה, ובטוחה לייצור מימן וחמצן ממים המבוססת על תהליך מחזורי שפותח בטכניון, בעל יעילות של למעלה מ-95%. החברה מפתחת את המוצר באזור התעשייה קיסריה, בשיתוף פעולה עם חברת המכוניות Hyundai ואחרות, במטרה להגיע למוצר לתדלוק רכבי מימן בעוד כמספר שנים. החברה הוקמה בתחילת שנת 2019 וחלק ניכר מנעובדים בה כיום הינם מהנדסי כימיה בוגרי הטכניון.
אני מתעניין/ת בנושא הנדסת סביבה. האם הנדסה כימית או ביוכימית היא בשבילי?
כן. הנדסת הסביבה עוסקת, בין היתר, בשיפור איכות החיים באמצעות מציאת דרכים להשגת מים, קרקע ואויר נטולי מזהמים ובאיכות גבוהה. אספקטים חשובים נוספים של הנדסת הסביבה נוגעים לבקרת זיהום, השגת מקורות חלופיים למים, מחזור וקיימות סביבתית. מהנדסי סביבה מיישמים עקרונות מדעיים והנדסיים על מנת להשיג מטרות אלו. מהנדסי סביבה לומדים כיצד לנקות אויר ומים מהחומרים המזהמים הנמצאים בהם, כיצד להתפיל מי ים על מנת לקבל מי שתייה וכיצד לטהר שפכים. למעשה, יש קשר הדוק בין הנדסה כימית להנדסת סביבה. הנדסה כימית מתמקדת בעיקר בתחום הנדסת התהליך, כלומר הדרך שבה הופכים חומר גלם למוצר. חלק חשוב מלימודי הנדסת התהליך הוא לימוד תהליכי הפרדה העוסקים בין היתר בדרכים להפריד תערובות למרכיביהם הכוללים בדרך כלל חומרים הרצויים כמוצר וחומרים נלווים שהם פסולת. האתגרים העומדים בפני מהנדס העוסק בהנדסת הסביבה הם זהים, למשל: הצורך להפריד גזים רעילים מאוויר, הצורך לנקות מי שפכים ממתכות רעילות, או הצורך להפריד מלחים ממי ים ולהפוך אותם למי שתייה. כך שבפקולטה שלנו נלמדים התכנים החשובים המאפשרים לבוגרינו להיקלט בתעשיות שונות גם כמהנדסי סביבה.
מהו שכר מהנדס מתחיל?
שכר מהנדסים נמצא בעלייה מתמדת. בעוד תחומים אחרים נשחקים מבחינת תנאים ושכר, המהנדסים פורחים, לאט אבל בטוח. משרות המהנדסים כימיים וביוכימיים מאופיינות בביטחון תעסוקתי, ורבים מבוגרינו מגיעים למשרות ניהוליות ואף בכירות במשק. גובה שכר מהנדסים כימיים מושפע מן הניסיון והוותק וכן מתחומי ההתמחות. אפשר לעסוק בתחום כשכירים, כעצמאיים במגוון של פרויקטים, או כיועצים מומחים.
הפקולטה להנדסה כימית מכשירה מהנדסי תהליך, בעלי כושר חשיבה עצמאי ויכולת לנסח ולפתור בעיות בלתי שגרתיות. קיימת דרישה גדולה בשוק למהנדסים בתעשייה הכימית הקלאסית וכן בתעשיות העוסקות ב:
- מיקרו-אלקטרוניקה
- הנדסת חומרים
- הנדסת ביוטכנולוגיה
- התפלת מים
- הנדסת תרופות
- הנדסת הסביבה
- ביטחון
- הנדסת אנרגיה
- גז ונפט
רבים מבוגרינו משמשים בתפקידי מפתח בתעשייה, במכוני מחקר, ובמוסדות להשכלה גבוהה.
>> מעוניינים לשמוע עוד פרטים ולקבל הכוונה אישית בנושא? לחצו כאן.
שאלות נפוצות ותשובות בנושא תוכנית לתואר ראשון בפקולטה להנדסה כימית
האם ניתן ללמוד קורסים שאינם מופיעים ברשימת הקורסים בקטלוג הלימודים?
בדרך כלל לא ניתן להחליף קורסים חובה. נהוג לאשר קורס בחירה אחד שאינו ברשימות, כל זמן שהוא מתאים מבחינת התכנים והרמה. כל שינוי מהקטלוג מחייב אישור מראש ובכתב של סגנית דיקן להסמכה.
האם ניתן לקחת קורס לא במועד שנקבע במערכת המומלצת?
מומלץ לא לעשות שינויים במערכת המומלצת ללא התייעצות עם סגנית דיקן להסמכה.
תכנית הלימודים שונתה במהלך לימודיי; לאיזו תכנית לימודים אני מחויב?
תכנית הלימודים המחייבת היא זו שהייתה בתוקף ביום שהתחלת את לימודך.
האם אפשר לשפר ציון בקורס במהלך הלימודים, ועד מתי?
שיפור ציון בקורס אפשרי במהלך שני הסמסטרים העוקבים מהמועד בו עברת את הקורס לראשונה.
כיצד רישום לקורס פעם נוספת, ללא השלמת דרישות הקורס, משפיע על הציון?
אין השפעה, הציון בקורס יישאר הציון הקודם.
מתי קיימת זכאות למועד בחינה מיוחד?
זכאות למועד מיוחד קיימת רק במקרים מיוחדים המוגדרים בתקנון הטכניון ובכלל זה שירות מילואים במועד הבחינה או בסמוך לה, הורות, או חלילה פטירה של קרוב מדרגה ראשונה. במקרים חריגים, ניתן להגיש בקשה למועד מיוחד בקורסים פקולטים במזכירות הפקולטה וכל בקשה תידון ע"י סגנית דיקן להסמכה.
מהן ההקלות למשרתים במילואים?
אנו מכירים בחשיבות ובשליחות של שירות במילואים, כמו גם בעומס שדבר זה יותר אצל המשרתים במילואים. קיים מערך תמיכה וסל התאמות נרחב לסטודנטים המשרתים במילואים. נא עיינו בדף הבית של לימודי הסמכה בטכניון לפרטים נוספים.
האם כישלון בקורס קדם או מעבר של קורס חלופי לו, מונע רישום לקורס הנסמך עליו?
ניתן טכנית להירשם לקורס, אך הלימוד וקבלת הציון בו מותנים באישור המרצה האחראי.
מתי אפשר ללמוד קורסי בחירה פקולטים? ומתי קורסי בחירה חופשית?
קורסי בחירה פקולטים ניתן ללמוד לאחר השלמת קורסי הקדם הנדרשים. קורסי בחירה חופשית ניתן ללמוד החל מהסמסטר הראשון במידה ומולאו קורסי הקדם. בכל מקרה, כדאי לשלבם במסגרת הזמנים האפשריים במערכת המומלצת.
מה ההבדל בין קורס קדם לקורס צמוד?
קורס צמוד יש ללמוד במקביל לקורס המדובר, ואילו קורס קדם יש לעבור לפני לימוד הקורס.
כיצד ניתן לעבור מהנדסה כימית להנדסה ביוכימית ולהיפך?
ניתן לעבור בין המסלולים בתום השנה הראשונה עפ"י סכם הקבלה. כמו כן, קיימת אפשרות במהלך כל הלימודים לעבור על סמך ממוצע הציונים בטכניון.