הנדסת חומרים והנדסה כימית – מה ההבדלים?
כפי שאולי שמת לב, הפקולטה להנדסה כימית מציעה מגמת לימודים המתמקדת בתחום החומרים (תכנית הלימודים במפורט כאן). ייתכן ושמעת גם כי במודעות דרושים מסוימות מפרסמים כי מקום העבודה מחפש בוגר/ת של הנדסת חומרים או הנדסה כימית. למי שמתעניין בתחום החומרים, האם כדאי ללמוד הנדסה כימית או הנדסת חומרים? מה בכלל ההבדל בין תכניות לימודים אלו? להלן התשובות החשובות בנושא:
מה בין הנדסה כימית והנדסת חומרים?
על מנת לענות על שאלה זו נסביר תחילה בקצרה מהי הנדסת חומרים ומהי הנדסה כימית. לימודי הנדסת חומרים מתמקדים בעיקר בהבנת תכונותיהם של חומרים שונים והקשר בין מבנה החומר לבין תכונותיו. מהנדסי חומרים מתמחים בתכנון והתאמת חומרים ליישומים שונים. הנדסה כימית, לעומת זאת, מתמקדת בלימוד תהליכים. בהקשר של עיסוק בחומרים, מהנדס כימיה יעסוק למשל בשאלה כיצד לייצר חומרים שונים, וכיצד לעבד חומרים שונים כך שיתקבל המוצר הסופי האופטימלי. מאליו יובן שתכנון תהליך ייצור או עיבוד חומר דורש הבנה של תכונותיו, ואכן גם בפקולטה להנדסה כימית מוצעים קורסים רבים העוסקים בתכונותיהם של חומרים.
צפו בסרטון של חברת "אינטל" – לירון באואר מהנדסת חומרים ואלונה פרידמן מהנדסת כימיה, מספרות על האתגרים והחוויות בתחום:
ההנדסה הכימית היא מקצוע רחב יותר ולכן מהנדסים כימיים רוכשים ידע בתחומים תהליכיים נוספים שאינם בהכרח קשורים לחומרים. בכך, נפתחים בפניהם אופקים נוספים ומגוון אפשרויות התעסוקה העומדות בפניהם רק גדל – לצורך העניין בשנים האחרונות הוקמו בישראל מגוון חברות ומיזמים בהובלת חברי סגל בפקולטה אשר בהן החלו לעבוד מהנדסים בוגרים שלנו, לדוגמא:
חברת ננו-ווישן ג.ש. בע"מ (NANOVATION-GS LTD) שמפתחת מוצרים רפואיים לבישים לניטור הנשימה והתפקוד הריאתי של חולים. טכנולוגיית החישה הייחודית מבוססת על פריצות הדרך המדעיות בתחום טכנולוגיות הננו, הנדסת החומרים וההנדסה הביו-רפואית, שנעשו במעבדת המחקר של פרופסור חוסאם חאיק בטכניון. המוצרים שהחברה מפתחת מאפשרים ניטור רציף של הנשימה של חולים במחלות ריאתיות, ואבחון מדויק של מצב הריאות המידי שלהם כמו גם שינויים ביחס לעבר האישי של החולה. קלות השימוש במערכת מאפשרת לראשונה לנטר חולים באופן מרוחק בבתיהם, ללא צורך בנוכחות אנשי מקצוע. בכך מתאפשרים לא רק ניטור המחלה וזיהוי מוקדם של החמרות מסוכנות בעוד החולה בביתו, אלא גם אינדיקציה על יעילות הטיפול הניתן לחולה זה או אחר והסתכלות הוליסטית על התקדמות המחלה. בין מובילי ועובדי החברה רבים מבוגרי הפקולטה להנדסה כימית בטכניון.
- מעוניינים לשמוע עוד פרטים ולקבל הכוונה אישית על לימודי הנדסת חומרים? לחצו כאן.